Stap 1: Je gaat een huis kopen!

Het is zover: je hebt besloten dat je je eerste huis wil kopen. Grote kans dat je al een idee hebt van de locatie en welke kenmerken aan een huis je prettig vindt. Weet je dat nog niet, dan is het goed om dit voor jezelf duidelijk te krijgen. Deze wensen vormen een basis voor de komende tijd, maar het is natuurlijk wel handig om gebaseerd op jouw (financiële) situatie te weten waar je aan toe bent.

Stap 2: Een vrijblijvend gesprek

Wij van AKC Advies adviseren je daarom om vrijblijvend een gesprek aan te gaan. Hier kun je dit aanvragen. Samen kijken we dan naar je maximale hypotheek en de bijkomende belangrijke punten. Een persoonlijk, aandachtig gesprek geeft namelijk de meest nauwkeurige uitkomst voor jouw situatie. Dit komt ook omdat je tijdens deze stap de relevante documenten al kunt aanleveren, zoals je werkgeversverklaring en loonstroken. Wanneer je weet wat je maximale hypotheek is en wat je maandelijkse lasten worden, kan je gerichter gaan zoeken.

Stap 3: Oriënteren

En dat is ook precies wat je dan gaat doen. Op basis van deze informatie ga je rondzoeken naar je woonwensen binnen jouw categorie. Wij van AKC Advies raden hiervoor de websites Funda.nl en Jaap.nl aan. Deze twee websites hebben een zeer groot woonaanbod, dus je zult hier zeker een potentiële woning vinden.

Stap 4: Bezichtigen

Wanneer je een geschikt huis hebt gevonden op een van de websites, neem je contact op met de makelaar en mag je de woning gaan bezichtigen. Mocht je het prettig vinden, dan kunnen wij van AKC Advies met je meegaan. Laat alles na de bezichtiging even rustig bezinken en ga bij voorkeur meerdere keren langs. Het is belangrijk dat het huis helemaal naar jouw wens is.

Stap 5: Onderhandelen

Het belangrijkste aan het zoeken van een woning is dat je je comfortabel voelt in je toekomstige huis. Je mag dus gerust kritisch kijken. Heb je een leuk huis gevonden, maar ontdek je tijdens de bezichtiging gebreken? Noteer deze punten dan, zodat we deze samen kunnen bespreken. Dit gaat namelijk invloed hebben op jouw bod en de onderhandeling. Wij van AKC Advies bespreken met onze taxateurs hoeveel de woning waard is, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Indien nodig begeleiden wij dit gehele traject voor je.

Stap 6: Koopovereenkomst

De onderhandeling is achter de rug en de prijs is afgesproken. De makelaar stelt dan een voorlopig koopcontract op. Bij AKC Advies controleren we dit contract voor je en bespreken we dit met je. Na jouw goedkeuring kun je het contract komen tekenen bij de makelaar of bij ons op kantoor. Zodra het contract is getekend, is het tijd voor stap 7.

Stap 7: Hypotheekaanvraag

De koopovereenkomst is getekend, dus de koop staat vast. We kunnen nu beginnen met de hypotheekaanvraag. Als onafhankelijk hypotheekadviseur werkt AKC Advies met alle banken samen. Hierdoor kunnen we een goede vergelijking voor je maken tussen banken en hypotheken en zorgen voor de laagste rente. We brengen je wensen en situatie in kaart, van nu en in de toekomst. Het belangrijkste is dat jij met een goed gevoel weer naar buiten loopt. Nadat we samen de geschikte hypotheek hebben gevonden, leveren we de documenten aan bij de bank.

Stap 8: Goedkeuring

We wachten nu de goedkeuring van de bank af. Wanneer de offerte van de bank binnen is, bespreken we de hypotheek, de voorwaarden en het adviesrapport uitgebreid samen. Na het tekenen en terugsturen, is het definitief: je hebt een huis!

Stap 9: Notaris

Voordat we naar de notaris gaan, doen we als laatste stap een eindinspectie. Samen doen we nog een laatste rondje door het huis. Dit doen we om bijvoorbeeld de meterstanden op te nemen en te kijken of alles klopt. Vervolgens gaat het dossier naar de notaris. Daar wordt de hypotheekakte en eigendomsakte getekend en ben je de eigenaar van je nieuwe huis. De verhuizing kan beginnen!

Gefeliciteerd met je nieuwe huis...

Meer weten over het Hypotheek Stappenplan?

Neem dan contact met ons op door op de knop rechts te klikken en wij maken graag een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.